Untitled Document
Untitled Document


Inaugurarea celui mai modern laborator universitar de lacuri si vopsele din Romania are loc la Bucuresti



09 mai 2017

Bucuresti, mai 2017 Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti impreuna cu Asociatia Industriei Vopselelor din Romania-AIVR au inaugurat astazi, 9 mai 2017, cel mai modern laborator dedicat formularii de lacuri si vopsele din Romania, in urma unei investitii realizate cu sprijinul BASF Romania.

Parteneriatul intre Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor si AIVR incheiat in 2016 in scopul pregatirii de specialisti pentru industria vopselelor include vizite de studiu ale studentilor din anul II ?i III , stagii de practica la fabricile de vopsele, actualizarea curriculei pentru disciplina "Lacuri ?i vopsele" , informarea studentilor asupra legisla?iei europene ?i nationale ce vizeaza industria de acoperiri, precum ?i programe de tip "internship" lansate de producatorii romani de vopsele pentru atragerea studentilor ?i dezvoltarea personala a celor care vor sa dezvolte o cariera profesionala ai industria de vopsele din Romania.

De facilitatile noului laborator vor putea beneficia peste 50 de studenti in fiecare an in scopul specializarii in formularea si testarea lacurilor si vopselelor.

Presedintele AIVR , dna Camelia Iorga , a afirmat : "Deschiderea acestui laborator ofera oportunitatea initierii studentilor in lumea reala a celei mai frumoase ramuri ale industriei chimice iar industriei acces la tinere talente interesate de dezvoltarea unei cariere de succes in acest domeniu "

Industria romaneasca de vopsele, a carei valoare este evaluata la aproximativ 200 milioane de Euro in 2016 , inregistreaza un numar de 172 producatori locali , fiind o industrie dinamica detinuta 100% de investitori privati si care concureaza cu succes cu marii producatori din toata lumea.

Biroul de presa AIVR

Untitled Document


Preuri mai mari cu 5 pn la 10% pentru renovarea locuinelor


07 iunie 2011

Bucureti, iunie 2011 - Productorii de pe piaa de lacuri i vopsele se confrunt cu o cretere de circa 15% a preului materiilor prime, informeaz Asociaia Industriei Vopselelor din Romnia (AIVR), ceea ce va duce inevitabil la creterea preului produselor necesare renovrii/redecorrii locuinelor. Scumpirea are drept cauz deficitul sporit de materii prime, pe fondul creterii cererii pentru aceste materiale din partea altor industii dect cea a vopselelor, dar i din partea pieelor n curs de dezvoltare din afara Europei. Costurile cu materiile prime reprezint cel puin 50% din costurile finale ale productorilor de lacuri i vopsele.

n acelai timp, piaa romneasc de vopsele a sczut de la peste 330 milioane EURO n 2008, la mai puin de 250 milioane n 2010. Aceast situaie preseaz industria de vopsele s supravieuiasc ntre reducerea consumului local, pe de o parte, i inflaia materiilor prime, pe de alt parte. Toi productorii nregistreaz o reducere a marjei brute i, n consecin, o erodare a nivelului de profitabilitate. "ntr-o pia unde preurile tuturor componentelor unei construcii au sczut, preurile materiilor prime n industria vopselelor au crescut cu 20% n decembrie 2010, comparativ cu decembrie 2009. Productorii de vopsele au fost obligai s suporte peste 10% din creterea medie, n timp ce nregistreaz o reducere a marjei brute i, n consecin, o scdere a nivelului de profitabilitate", ne-a declarat domnul Zoltan Jakab, preedinte AIVR.

"n 2010, situaia era deja dificil, deoarece industria s-a confruntat cu un deficit al materiilor prime cheie i cu creteri accentuate de pre, adesea fiind vorba chiar de creteri procentuale din dou cifre", afirm dl van der Meulen, directorul general al CEPE - Consiliul European al Vopselelor i Cernelurilor de Tipar. "nceputul lui 2011 nu arat ns niciun semn de mbuntire, ba chiar dimpotriv, pe frontul materiilor prime i ambalajelor au fost anunate noi creteri de preuri."

Productorii de lacuri i vopsele nu pot nlocui materiile prime care lipsesc sau cele care au nregistrat creteri semnificative de pre cu materii de calitate mai proast, dar nici nu pot absorbi n totalitate asemenea creteri. Din acest motiv, sunt obligai s transfere o parte din costuri ctre consumatorul final. Raportul dintre gradul de absorbie a scumpirilor de ctre productori i cel resimit de consumatori este de 50%. Ca urmare, dac pn acum romnii cheltuiau n jur de 600 lei pentru achiziionarea produselor necesare redecorrii/renovrii unui apartament de trei camere, de acum nainte vor fi nevoii s achite cu 5-10% mai mult pentru aceast operaie.

Biroul de pres AIVR

Untitled Document


Deficitele de materii prime i creterea costurilor acestora influeneaz industria vopselelor



23 martie 2011

Bucureti, 23 martie 2011 - Asociaia Industriei Vopselelor din Romnia - AIVR constat cu ngrijorare c aprovizionarea cu materii prime i intermediari n industria vopselelor continu s fac subiectul deficitelor i creterilor de pre. Reducerile de capaciti i stocuri la productori, combinate cu o cretere a cererii pentru materiale, au condus la un deficit al materiilor prime folosite n aceast industrie. Creterea cererii provine ns de la alte industrii dect cea a vopselelor i din piee n curs de dezvoltare din afara Europei.

Ca o consecin, marile corporaii din industria chimic din ntreaga lume i productorii de materii prime i intermediari au anunat n mod repetat noi creteri de preuri. Un numr de materii prime folosite n vopsele (de exemplu, rini, bioxid de titan, solveni ) sunt afectate adesea de aceste creteri.

"n 2010, situaia era deja dificil, deoarece industria s-a confruntat cu un deficit al materiilor prime cheie i cu creteri accentuate de pre, adesea fiind vorba chiar de creteri procentuale din dou cifre", afirm dl van der Meulen, directorul general al CEPE - Consiliul European al Vopselelor i Cernelurilor de Tipar. "nceputul lui 2011 nu arat ns niciun semn de mbuntire, ba chiar dimpotriv, pe frontul materiilor prime i ambalajelor au fost anunate noi creteri de preuri."

Costurile materiilor prime reprezint cel puin 50% din costurile finale. n condiiile n care preurile cresc semnificativ, este absolut evident c productorii de vopsele nu vor putea absorbi asemenea creteri masive, cu att mai mult cu ct nu se ntrevede o relaxare pe termen scurt.

n aceste condiii, AIVR se altur CEPE n apelul adresat furnizorilor industriei de vopsele, de abordare a situaiei aprovizionrii.

Biroul de pres AIVR

 
Untitled Document